Aktionsforskning inom arbetslivsforskning - en väg framåt?

Författare:
  • Tony Huzzard
  • Yvonne Johansson
Redaktör:
  • Åke Sandberg
Publiceringsår: 2016-11-28
Språk: Svenska
Sidor: 108-119
Publikation/Tidskrift/Serie: På jakt efter framtidens arbete
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Tankesmedjan Tiden

Abstract english

Dagens arbetsliv präglas på många arbetsplatser av ökad exponering för konkurrens, en ökning av osäkert arbete och ett skifte i maktbalansen på arbetsplatsen till arbetsgivarens fördel. Aktionsforskning är en ansats där praktiker och forskare kan arbeta tillsammans för att förbättra arbetslivet. Denna ansats har haft en stark tradition i Sverige som medel för organisationsutveckling som inte enbart sker på arbetsgivarnas villkor. I detta kapitel argumenterar vi för ett förnyat fokus på aktionsforskning inom arbetslivsforskning och diskuterar kritiskt aktionsforskningens förflutna, nutid och framtidsutsikter.

• Work Sciences
  • Social Psychology