Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Aktionsforskning inom arbetslivsforskning - en väg framåt?

Författare:
  • Tony Huzzard
  • Yvonne Johansson
Redaktör:
  • Åke Sandberg
Publiceringsår: 2016-11-28
Språk: Svenska
Sidor: 108-119
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Tankesmedjan Tiden

Abstract english

Dagens arbetsliv präglas på många arbetsplatser av ökad exponering för konkurrens, en ökning av osäkert arbete och ett skifte i maktbalansen på arbetsplatsen till arbetsgivarens fördel. Aktionsforskning är en ansats där praktiker och forskare kan arbeta tillsammans för att förbättra arbetslivet. Denna ansats har haft en stark tradition i Sverige som medel för organisationsutveckling som inte enbart sker på arbetsgivarnas villkor. I detta kapitel argumenterar vi för ett förnyat fokus på aktionsforskning
inom arbetslivsforskning och diskuterar kritiskt aktionsforskningens förflutna, nutid och framtidsutsikter.
Dagens arbetsliv präglas på många arbetsplatser av ökad exponering för konkurrens, en ökning av osäkert arbete och ett skifte i maktbalansen på arbetsplatsen till arbetsgivarens fördel. Aktionsforskning är en ansats där praktiker och forskare kan arbeta tillsammans för att förbättra arbetslivet. Denna ansats har haft en stark tradition i Sverige som medel för organisationsutveckling som inte enbart sker på arbetsgivarnas villkor. I detta kapitel argumenterar vi för ett förnyat fokus på aktionsforskning inom arbetslivsforskning och diskuterar kritiskt aktionsforskningens förflutna, nutid och framtidsutsikter.

Keywords

  • Work Sciences
  • Social Psychology

Other

Published
  • ISBN: 978-91-566-3167-2
Yvonne Johansson. Foto: Patrik Hekkala
E-post: yvonne [dot] johansson [at] soch [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Socialhögskolan

+46 46 222 12 97

28

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg