"De kommer ut fräscha och fina" : om tvång och hemlöshet

Författare:
  • Lena Yohanes
  • Anna Angelin
  • Anders Giertz
  • Hans Swärd
Publiceringsår: 2002
Språk: Svenska
Publikation/Tidskrift/Serie: Forskningsrapport / Statens institutionsstyrelse - SiS, FOU
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: [Publisher information missing]

Abstract english

Forskningsprojektet Tvångsvårdade missbrukare i hemlöshet under ledning av professor Hans Swärd har sin upprinnelse i iakttagelsen att många hemlösa blir föremål för tvångsvård samtidigt som många tvångsvårdade missbrukare hamnar i hemlöshet efter LVM-vården.

Forskargruppen har genomfört en pilotundersökning bestående av tre delar: 1) en uppföljning av personer hemmahörande i Lund, Malmö eller Helsingborg, som vårdats enligt LVM under år 2000, 2) en vinjettstudie med representanter för ett antal bostadsbolag om tvångsvårdade missbrukares möjligheter att få hyra en lägenhet samt 3) en intervjustudie med några tvångsvårdade och olika kategorier av professionella om deras erfarenheter av tvångsvård och boende.

Trots studiens pilotkaraktär visar resultaten tydligt problematiken kring boendet för missbrukarna. Var femte tvångsvårdad som hade egen bostad när vården inleddes, har under vårdtiden blivit av med bostaden. Ingen som inledningsvis var bostadslös har efter tvångsvården fått egen lägenhet. Detta, om något, visar boendesituationens allvar. Att ha en egen bostad är själva grunden för ett värdigt liv och en förutsättning för en framgångsrik väg bort från missbruket.

• Social Work

• ISSN: 1404-2576