På tal om mutor

• David Wästerfors
Publiceringsår: 2003
Språk: Svenska
Publikation/Tidskrift/Serie: Förebyggande metoder mot ekobrott : en antologi ( Rapport / BRÅ)
Dokumenttyp: Rapport
Förlag: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Abstract english

Gränserna för vad som ska uppfattas som en muta är sällan enkla att dra. Det som juridiskt definieras som korrupt kan i vardagliga termer beskrivas som något klanderfritt – som provisioner, konsultuppdrag,

gåvor, resor, bjudningar och liknande. Mutor kan ofta förklaras som närbesläktat med socialt umgänge eller gästfrihet. De kan också förklaras i termer av tacksamhet eller som sedvänja och kultur. Artikeln är baserad på intervjumaterial från två pågående kvalitativa

sociologiska studier: en om svenska affärsmän verksamma i Öst- och Centraleuropa och en om det svenska rättsväsendets hantering av mutbrott och bestickning. Författarna till artikeln menar att det är viktigt för de företag och organisationer som vill bekämpa mutor och korruption att uppmärksamma dessa fenomen och de vokabulärer de beskrivs med. Artikeln diskuterar också hur ekonomiska motiv kan användas för att förmå företag och branscher att föregå med gott exempel.

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)

• Kriminal- och socialvetenskapligt nätverk-lup-obsolete
  • ISBN: 91-38-32002-9