Kriminalvård i frihet : är det ett straff?

Författare:
  • Kerstin Svensson
Publiceringsår: 1999
Språk: Svenska
Sidor: 215-217
Publikation/Tidskrift/Serie: Grønland - på vej mod et nyt straffesystem? : rapport fra NSfK's 41. forskerseminar Ilulissat, Grønland 1999
Volym: 41
Dokumenttyp: Konferensbidrag
Förlag: Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi

Abstract english

Kriminalvård i frihet, frivård, har sina rötter som ett alternativ till fängelse. Men vad är det för något? Är det ett straff? Jag tittar här på straffets karaktäristiska komponenter: tiden, rummet, observationen och pinan utifrån dels Michel Foucaults disciplineringsbeskrivningar och dels intervjuer med dömda, övervakare och handläggare i frivården. Observationen existerar i hög grad, men rummet är snarast virtuellt och tiden är mindre frekvent organiserad än i fängelset. Inslaget av pina är dessutom mindre tydligt. Innebär det att frivård inte är ett straff? Frågan blir belyst, men inte besvarad i detta inlägg.

• Social Work

• ISBN: 87-987103-0-4