Minister besökte SoPact vid Socialhögskolan

Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, besökte Socialhögskolan. Foto: Amanda Westin, SoPact.org Hållbara innovationer, en träff med sociala entreprenörer och en presentation av acceleratorprogrammet SoPact var på dagordningen när Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, besökte Socialhögskolan i början av februari. Under studiebesöket fick ministern också samtala om nya kreativa lösningar på framtidens samhällsutmaningar.

Motsägelsefullt beslut att välja bort mammografi

Åsa Ritenius Manjer. Foto: Jonas Andersson Var femte kvinna som erbjuds att göra mammografi väljer att inte göra det trots att screening ökar möjligheten att upptäcka eventuell cancer i tid. Frågan är varför. I en ny avhandling vid Lunds universitet undersöker Åsa Ritenius Manjer de bakomliggande orsakerna till det motsägelsefulla beslutet.

Bok tar upp barnets rättigheter i skolan

Realising Child Rights in Education Boken "Realising Child Rights in Education. Experiences and Reflections from the International Training Programme on Child Rights, Classroom and School Management" har sammanställts av Bodil Rasmusson, Lena Andersson, Agneta W Flinck, Ulf Leo och Per Wickenberg (red.).

Professor Jaber F. Gubrium utsedd till hedersdoktor

Doktorspromotion vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona Socialhögskolan och Sociologiska institutionen har nominerat professor Jaber F. Gubrium till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Rapport ökar förståelsen för 90-talets reformer inom äldreomsorgen

Den nya äldreomsorgen. Om framväxten 1965 – 1993. Professor Per Gunnar Edebalk har skrivit en rapport om "Den nya äldreomsorgen i Sverige. Om framväxten 1965 - 1993”. Rapporten ger en djupare förståelse om framväxten av reformer inom äldreomsorgen. Den beskriver också varför en rad politiska beslut togs i början av 1990-talet i det som kallas Ädelreformen där kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig vård och omsorg av äldre.

Samverkan möjliggör för nyanlända att delta i föreningslivet – visar utvärdering

Det finns tusentals idéburna organisationer i Skåne och flera vill eller gör insatser för att förbättra integrationen av nyanlända flyktingar. Det skånska projektet Nätverk-Aktivitet-Delaktighet (NAD) har därför skapat och testat en metod som sprids till olika delar av landet.

2,3 miljoner till studie om psykisk ohälsa bland barn och unga

Statens institutionsstyrelse (SiS) har beviljat 2 280 000 kronor till forskningsprojektet ”Från vanart till rättighetsaktör – historiska och samtida klassificeringar av psykisk ohälsa bland barn och unga i samhällsvård.” Projektet genomförs av forskarna Susanna Johansson och Ulrika Levander vid Socialhögskolan samt Lina Sturfelt från Historiska institutionen.

Stor nordisk professionskonferens hölls i Lund

NORDPRO-konferensen i Lund 2016. Foto: Patrik Hekkala Runt 100 deltagare från ett nordiskt nätverk av professionsforskare i Danmark, Norge och Sverige träffades i oktober. De deltog i NORDPRO-konferensen som i år organiserades av och vid Socialhögskolan vid Lunds universitet. Årets konferens hade temat: ”Professionerna i mötet mellan kunskapssamhället och granskningssamhället: Förändrade villkor och nutida utmaningar.”