Storslam till forskning om makteliter inom civilsamhället

Håkan Johansson, professor i socialt arbete, får drygt 35 miljoner kronor för att leda ett projekt som handlar om eliter inom civilsamhället: "Civilsamhälleseliter? En jämförande studie av sammansättningen, reproduktionen, integrationen och ifrågasättandet av eliter i Europeiska civilsamhällen". Pengarna delas ut av Riksbankens jubileumsfond.

5 miljoner till projekt om föräldraskap

Kristina Göransson får fem miljoner från Riksbankens jubileumsfod för projektet "Föräldrars strategier kring barns utbildning i Kina, Sydkorea och Singapore: En jämförande etnografisk studie".

Emelie Dahlström blir programansvarig på SoPact

Emelie Dahlström Emelie Dahlström blir programansvarig på SoPact med ansvar för att utveckla samverkan mellan acceleratorprogrammets sociala entreprenörer, Helsingborgs Stad och forskare och studenter på Socialhögskolan vid Campus Helsingborg.

Ny bok om vänskapens betydelse

Vänskap är något de flesta av oss relaterar till varje dag, men det är inte på långa vägar lika utforskat och omskrivet som kärleksrelationen. I en ny bok från en av Socialhögskolans forskare utforskas vänskap ur filosofiska, sociologiska och psykologiska perspektiv.

Socialarbetare prövas hårt av dubbla roller kring migranter

Vanna Nordling Papperslösa migranter och utvisningar av ensamkommande barn sätter förutsättningarna för socialarbete på prov. Vanna Nordling lägger i dagarna fram en avhandling där hon bland annat studerat hur socialarbetare hanterar sin dubbla roll som stöd i nöd å ena sidan och kontroll och gränsdragande å den andra.

Forte-miljoner till Socialhögskolan

Tove Harnett får 4,1 miljoner för projektet Ålder eller behov? Ålderskategoriseringar som grund för omsorg och stöd till äldre. Gabriella Scaramuzzino får 3,1 miljoner för projektet Ett gränslöst arbetsliv i en digital tid: Näthat som ett arbetsmiljöproblem. Verner Denvall har fått 4,1 miljoner för projektet Take away – avveckling av etablerade arbetsmetoder vid införande av nya psykosociala insatser för hemlösa och personer med psykisk ohälsa.

Hans Swärd i samtal med Susanna Alakoski

Hans Swärd har varit gäst i Socialtjänstpodden från SSR. Han samtalar med Susanna Alakoski om fattigdom, sociala reformer i ett historiskt perspektiv och två nya böcker som han varit redaktör för.

Ny bok om välfärd post-tillväxt

I en ny bok presenterar Max Koch, professor vid Socialhögskolan, och Milena Buchs (University of Leeds), ett utförligt och kritiskt resonemang om hur välfärd kan förbättras i ett post-tillväxtsamhälle.

Både barn och vuxna efterlyser stöd i familjehem

OMslag till rapporten Sbu 265-2017 Martin Bergström, docent vid Socialhögskolan, har tillsammans med andra sakkunniga kartlagt ”Insatser för bättre psykisk och fysisk hälsa hos familjehemsplacerade barn” för Sbu (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering). Nu är rapporten klar.