Studenter tillfrågas i projekt om utbildning och flyktingmottagande

The group of researchers working on the Refugium project. Hur har universiteten anpassat sig och vad gör de för att bidra till lösningar på flyktingsituationen i Europa? Detta ska Socialhögskolans Norma Montesino, Christel Avendal och Carolin Schütze undersöka i ett europeiskt samarbetsprojekt. Det första steget är att prata med socionomstudenter, om attityder, föreställningar och förväntningar på den egna utbildningen.

Kvinnojourer – från fristad till kommunal byråkrati

Sara Helmersson spikar sin avhandling I avhandlingen "Mellan systerskap och behandling: Omförhandlingar inom ett förändrat stödfält för våldsutsatta kvinnor" har Socialhögskolans Sara Helmersson undersökt arbetet med våldsutsatta kvinnor på kvinnojourer.

Rapport uppmärksammar risker och sårbarheter hos socialtjänsten

RRSW I årets andra nummer av Research Reports in Social Work presenteras Sorsamodellen. Modellen sätter kommunala risk- och sårbarhetsanalyser i centrum och uppmärksammar särskilt sociala risker.

Ny kurs om och för cancerpatienter och närstående

En ny – och förmodligen världsunik– kurs tar plats i höstens programutbud från Lunds universitet: en fristående distanskurs om att vara cancerpatient eller närstående till en cancersjuk person. Kursen har utformats av LTH, Socialhögskolan och Medicinska fakulteten och vänder sig till patienter, anhöriga och vårdgivare. Det yttersta syftet är effektivare sjukvård och lägre sjuktal.

Alexandru Panican vald till ordförande för FORSA Riks

Alexandru Panican. Foto: Patrik Hekkala Universitetslektor och docent Alexandru Panican har valts till ordförande för Förbundet för forskning i Socialt arbete (FORSA). Vid Socialhögskolan forskar Panican om medborgarskap med fokus på sociala rättigheter. Panican undervisar, handleder och examinerar också studenter på socionomutbildningen och masterprogrammet samt handleder doktorander.

Certifikat ska stärka studenters internationella profil

CIM. Foto Patrik Hekkala Socialhögskolan har lanserat Certificate of International Merits (CIM), ett intyg som utfärdas vid sidan om examen. Studenter som väljer att ansöka om det nya intyget får nu en helt ny möjlighet till att synliggöra sina internationella meriter för exempelvis arbetsgivare. Intyget ska också uppmuntra studenter att aktivera sig internationellt.

Ny inramning av etniska äldreboenden från behov till livsstil

Nya perspektiv har framkommit när det gäller hur etniska äldreboenden beskrivs i massmedia. Finska, spanska och arabiska äldreboenden har tidigare ramats in som en fråga om att tillgodose språkliga behov och kulturella vanor. På senare tid har denna inramning också börjat handla om att välja boenden utifrån livsstil, tillsammans med äldreboenden med hotellkoncept, sport- och spaprofil och kulturinriktning. Denna nya inramning kan leda till att bilden av äldre invandrare som problemkategori tonas ned. Samtidigt kan den rättfärdiga social ojämlikhet. Det visar en studie gjord av forskare vid Socialhögskolan och som publicerats i senaste numret av European Journal of Social Work.

EU ger 3,5 miljoner till kartläggning av brukarmedverkan

Europeiska socialfonden Socialhögskolan får 3,5 miljoner kronor av Europeiska socialfonden för att delta i ett samarbetsprojekt i EU med belgiska och holländska kolleger och brukarrepresentanter. Projektet ska undersöka och sprida goda erfarenheter av brukarmedverkan i socialarbetarutbildningar i hela Europa. Den svenska delen av projektet ska följa upp erfarenheterna av de 700 socionomer och brukare som gått Mobiliseringskursen.

Minister besökte SoPact vid Socialhögskolan

Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, besökte Socialhögskolan. Foto: Amanda Westin, SoPact.org Hållbara innovationer, en träff med sociala entreprenörer och en presentation av acceleratorprogrammet SoPact var på dagordningen när Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, besökte Socialhögskolan i början av februari. Under studiebesöket fick ministern också samtala om nya kreativa lösningar på framtidens samhällsutmaningar.

Motsägelsefullt beslut att välja bort mammografi

Åsa Ritenius Manjer. Foto: Jonas Andersson Var femte kvinna som erbjuds att göra mammografi väljer att inte göra det trots att screening ökar möjligheten att upptäcka eventuell cancer i tid. Frågan är varför. I en ny avhandling vid Lunds universitet undersöker Åsa Ritenius Manjer de bakomliggande orsakerna till det motsägelsefulla beslutet.