Socialhögskolan först ut med internationellt certifikat

Alida Karlman Som första institution på Samhällsvetenskapliga fakulteten har Socialhögskolan introducerat ett Certificate of International Merits, ett diplom som visar vilka internationella aktiviteter man deltagit i under studietiden. Nu har den första studenten mottagit sitt certifikat.

Pågående forskning presenterades för kommunen

Harald Gegner, Camilla Larsson, Ida Runge, Lisa Andersson, Stina Balldin, David Hedlund och Teres Hjärpe Intresset var stort när doktorander i socialt arbete presenterade sina projekt för medarbetare på socialförvaltningen i Lund. Det hanns även med en uppmaning till fortsatta studier i socialt arbete.

Sjukhuskuratorernas historik i Malmöregionen synas

Det har inte funnits speciellt mycket skrivet om de första sjukhuskuratorerna och deras arbetsvillkor, men nu kommer en undersökning om hur det såg ut inom Malmö sjukvårdsförvaltning från att den första kuratorn anställdes 1935 och framåt.

”En helt annan typ av socialt arbete”

Signs about social work in Ladakh Socialhögskolans Jan Magnusson besökte nyligen School of Social Work vid Tata Institute of Social Sciences (TISS) i Mumbai, en av Indiens främsta socialhögskolor. Han följde bland annat deras arbete i den översvämningsdrabbade regionen Ladakh.

Doktorandtjänst utlyst

Socialhögskolan utlyser en doktorandtjänst i socialt arbete med inriktning mot hållbara urbana välfärdsmodeller.

Ska vi överge tillväxt? Max Koch pratar vid LSE

Den 25 maj gästar Professor Max Koch London School of Economics tillsammans med Dr. Milena Buchs (University of Leeds). De kommer att presentera sin ny bok "Postgrowth and Wellbeing: Transitions to Sustainable Welfare" (som ges ut av Palgrave Macmillan i augusti).

Nytt Working Paper om umgängesföräldrar

I årets första Working Paper har Maria Bangura Arvidsson skrivit om umgängesföräldrars perspektiv på umgängesstöd.

”Samverkan är en fråga som de berörda ständigt måste arbeta med”

Titelsida: Lärande utvärdering av samverkansprocessen inom verksamheten Maria Nordväst: En integrerad verksamhet för ungdomar med missbruksproblem Maria Nordväst i Helsingborg erbjuder rådgivning och behandling för unga som har problem med alkohol eller andra droger. Verksamheten som startades 2013 är ett samarbete mellan fyra kommuner och Region Skåne. Socialhögskolans Yvonne Johansson har utvärderat hur samverkansprocessen utvecklades under mottagningens första två år.

Studenter tillfrågas i projekt om utbildning och flyktingmottagande

Forskarna i projektet Refugium Hur har universiteten anpassat sig och vad gör de för att bidra till lösningar på flyktingsituationen i Europa? Detta ska Socialhögskolans Norma Montesino, Christel Avendal och Carolin Schütze undersöka i ett europeiskt samarbetsprojekt. Det första steget är att prata med socionomstudenter, om attityder, föreställningar och förväntningar på den egna utbildningen.

Kvinnojourer – från fristad till kommunal byråkrati

Sara Helmersson spikar sin avhandling I avhandlingen "Mellan systerskap och behandling: Omförhandlingar inom ett förändrat stödfält för våldsutsatta kvinnor" har Socialhögskolans Sara Helmersson undersökt arbetet med våldsutsatta kvinnor på kvinnojourer.