Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livet som student

PÅ SOCIALHÖGSKOLAN

Hur är det att plugga på Socialhögskolan? Och Lunds universitet? Studentlivet i Lund är unikt, och här får du en första glimt av vad det kan innebära för dig.

Lika länge som universitetet har funnits har det funnits studentliv, och självklart massor med frågor om livet runtom studierna. Hoppas du hittar svar på några av dina frågor på de här sidorna!

Här på Samhällsvetenskapliga fakultetens största institution - Socialhögskolan - pluggar 1 200 studenter och 130 anställda jobbar här, fördelade på Socialhögskolan i Lund och Campus Helsingborg. Varje år examineras ungefär 300 studenter från Socialhögskolan. I den unga studentstaden Helsingborg finns Socialhögskolan på mysiga Campus Helsingborg, ett stenkast från havet och Helsingborgs central. I Lund huserar vi i det nyrenoverade huset Gamla köket, som var just kök till sjukhuset när det låg i de byggnader som i dag utgör universitetets hjärta i Lund - kvarter Paradis.

En del av Lunds universitet

Som student på Socialhögskolan är du en av 44 000 studenter på Lunds universitet. Lunds universitet rankas som världens 87:e bästa universitet (enligt QS World University Rankings 2022), vilket gör det till det bästa i Sverige. Vi är ett internationellt universitet med utbytesstudenter och gästforskare från 150 länder. Här får du en utbildning med hög kvalitet förenat med ett sprudlande och unikt studentliv.

Plats att plugga och fika

I vårt fina hus i Lund finns gott om plats att sitta och plugga i ljus, öppen och trivsam miljö. Här är faktiskt så trevligt att hit kommer studenter från andra institutioner också för att sitta och plugga. Karnas café är också en god anledning att komma hit. Hos Karna kan du köpa mackor och fika till riktiga studentpriser. Urvalet är stort med glutenfria och veganska alternativ.

I källaren huserar Socialhögskolans studentkår Socionomsektionen, och här finns bokningsbara grupprum.

Campus Helsingborg är litet och familjärt och präglas av sin trivsamma atmosfär med 4000 studenter, varav cirka 450 pluggar på Socialhögskolan. Här finns också gott om studieplatser och inte minst Campus Cafeteria. På våning C7 finns det fler studieplatser, bokningsbara grupprum och fantastisk utsikt över stan och sundet.

Hur går undervisningen till?

Undervisningen på gymnasienivå och universitetsnivå skiljer sig en hel del ifrån varandra. På universitetet är kritiskt tänkande väldigt viktigt, studierna är ditt eget ansvar och du får läsa in mycket kurslitteratur på egen hand, varav en del kan vara på engelska.

Heltidsstudier är 40 timmar i veckan. I undervisningen varvas lärarledda föreläsningar med grupparbeten, seminarier, work-shops, skriftliga hemuppgifter, självstudier och fältstudier. De flesta tentorna är skriftliga salstentor.

Självdisciplin och eget ansvar behövs för att hitta din egen studieteknik. På Socialhögskolan finns studievägledare som kan hjälpa dig att lägga upp studierna.

Läs mer om hur undervisningen på Lunds universitet går till.

Studentlund

Studentlund är ett samarbete mellan nationer, kårer och Akademiska Föreningen. Ett medlemskap här ger dig tillgång till bostäder, god mat, nattklubbar, föredrag, utbildningsbevakning, scenuppsättningar, stipendier, studentrabatter och mycket mer. När du blivit antagen som student vid Lunds universitet kan du bli medlem genom att registrera dig på www.studentlund.se

Engagera dig

Lund är en relativt liten stad som under terminerna starkt präglas av alla studenter och studentlivet, medan Helsingborg är en ung och växande studentstad. Akademiska föreningen, kårerna och nationerna ser till att det händer saker hela tiden; kårerna jobbar med det studentpolitiska, nationerna står för det sociala och Akademiska föreningen för det kulturella i det som är studentstaden Lund. Alla organisationerna har många aktiviteter för dig att engagera dig i.

Socialhögskolans studentkår i Lund heter Socionomsektionen och i Helsingborg heter samhällsvetarkåren Agora (båda finns på sociala medier). Om du engagerar dig i en studentkår bidrar du till kvalitetssäkring av utbildningen genom utbildningsbevakning, men också till härlig gemenskap med nollningar, examensfirande, sociala event, gästföreläsningar och temadagar. Kåren gör helt enkelt din studietid på Socialhögskolan så spännande, rolig, minnesvärd och utvecklande som möjligt.

Den största studentföreningen i Helsingborg heter Stampus. Här möter du inte bara andra från Campus Helsingborg, utan folk från hela studentstaden. I Helsingborg finns också Helsingborgen - ett studenthus som är tillgängligt för alla som engagerar sig på något sätt i studentlivet. Huset är öppet i samband med evenemang som kårernas möten och sittningar.

Studenter delar med sig av sina upplevelser av studentlivet:

Följ LU på Instagram

Olika student takeovers varje vecka!