Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digitala verktyg

vid Socialhögskolan

Här hittar du information och stöd kring våra digitala verktyg och digital undervisning. Hur utformar jag bäst en kursyta i Canvas? Kan man ha glädje av Zoom-kunskaperna i det nya normala?

Skapa kursyta i Canvas

I ditt Canvas-klassrum online, din kursyta, kan du strukturera ditt kursinnehåll i form av uppladdade dokument, texter, bilder och videor på ett sätt så att det blir lätt för dina studenter att hitta sitt material - som ett flöde genom din kurs. Våra studenter tycker att Canvas är ett viktigt redskap för lärandet, det visar kursutvärderingar från tidigare terminer.

Igenkänning och överskådlighet

Med tanke på att studenterna kommer att möta olika lärares upplägg i olika kurser, kan det vara bra att diskutera kursernas överskådlighet i ditt lärarlag, så att studenterna känner igen strukturen oavsett kurs.
Här är några tips för att göra kurserna mer överskådliga:

  • Försök se till att kurser på samma termin har en liknande struktur. Där det behövs avvikelser från denna struktur, är det bra om kursansvarig påpekar det redan i inledningen till kursen.
  • Låt strukturen i modulerna följa en kronologisk ordning, med samma benämningar på momenten i Canvas som i schemat.
  • Ha ett inledande avsnitt på startsidan som förklarar hur man hittar rätt på kursen. Tydlig kommunikation och struktur gör kursen mer överskådlig.
  • Begränsa dig till den väsentliga informationen: "less is more".
  • Lägg information på rätt plats, var konsekvent.
  • Navigeringsmenyn: plocka bort menyval som inte används.
  • Information ska helst förmedlas på samma sätt, via samma kanal, förslagsvis via anslag.
  • Testa tillgängligheten på din sida.
  • Testa hur kursen ser ut i Studentens vy.

Om Canvas på Medarbetarwebben

Canvas grundkurs i Canvas - hur du bygger din kurs

Hur kan jag använda Zoom på en campus-kurs?

Många är glada att få träffas i fysiska klassrum igen men vi kan fortsätta att använda digitala verktyg för undervisning. Här är några tips!

Responsmöten 

Det lite trubbiga samtalsklimatet i Zoom kan faktiskt fungera väldigt bra för responsmöten. Det finns poänger med att en person i taget pratar och de andra lyssnar med avstängd mick tills det är dags att ge respons eller ställa frågor.

Öppettider för frågor 

Läraren kan ha digitala öppettider under en kurs när hen finns tillgänglig i sitt Zoom-rum för frågor eller diskussioner om kursens innehåll och upplägg. Exempelvis kan man ha en kvart varje morgon när man svarar på frågor från gårdagens föreläsning – eller en daglig frågestund när studenterna pluggar för en tenta eller skriver på en uppgift. 

Pomodoro-pass  

Många gånger blir det lättare för studenterna att plugga med självdisciplin om läraren finns tillgänglig. Man kan ägna 25-minuters-pass åt läsning eller skrivande och sedan finnas tillgänglig för frågor i pausen. Det brukar fungera särskilt bra under en uppsatskurs om studenterna har svårt att komma igång. 

Schemalagt grupparbete 

Ibland kan det vara svårt för studenterna att hitta någonstans att vara när de ska grupparbeta. Ge studenterna en tid när du tycker att det är lämpligt för dem att grupparbeta och dela in dem i breakout-rum i Zoom. Sedan kan du arbeta med något annat medan de håller till i rummet. De kan förstås också själva ordna med Zoom-rum om det inte är viktigt när grupparbetet sker. Det viktiga är ju att de får mycket tid med varandra och med kursinnehållet. 

Digitala verktyg

Det finns flera digitala verktyg vid Lunds universitet som du kan använda.

Stöd för digital undervisning

Inspelning av föreläsning 

Graduate School assisterar med inspelning av föreläsningar i mån av plats. De har tillgång till två föreläsningssalar där man kan spela in föreläsningar live utan att läraren behöver förbereda sig alls samt en mindre föreläs-vid-datorplats där de kan ge assistans till lärare. De ser också till att slutprodukten blir en länk som lärare kan lägga upp på sina kurser. Kontakta Erika Werner så förmedlar hon kontakten till Graduate School. 

Förändringar av examinationer och obligatoriska moment (kursföreståndare)

Om du som kursföreståndare önskar permanent förändring på en kurs, krävs en process för förändring av kursplaner. Innan kursplanerna lämnas till AU och institutionsstyrelsen ska de tas upp i Socialhögskolans kursplanegrupp.

Länkar