Möt Teres Hjärpe, Socialhögskolan
Teres Hjärpe är universitetslektor och forskare på Socialhögskolan och delaktig i projektet Global Answer.
Vad har Socialhögskolan för del i projektet Global Answer?
Vi från Lund deltar inte direkt i de komparativa fallstudierna i Spanien, Italien och Tyskland. Istället har vi ett utbildande och professionsstödjande uppdrag där vi agerar som referenspersoner och bollplank för de som genomför fallstudierna. Vi har arrangerat en sommarskola och seminarier på universitetet och flera studiebesök på organisationer i Lund och Malmö, till exempel Socialtjänsten och Interkultur i Lund, Stadsmissionen och Yalla-trappan i Malmö och diakoniarbetet i Perstorps församling.
Hur har projektet gjort skillnad i din organisations arbete och för dig?
Jag har inte själv en bakgrund som migrationsforskare, men via projektet har jag fått flera nya idéer där min tidigare forskning kan komma till användning i denna kontext. Tillsammans med Guisseppa Tumminelli, forskare vid universitetet i Palermo, skriver jag exempelvis en artikel om hur socialarbetarens medvetenhet om temporalitet och tid kan förbättra mötet och bemötandet med migranter i olika situationer.
Vad innebär det för dig och dina kolleger i projektet att samarbeta med andra organisationer?
Det innebär framförallt ett europeiskt nätverk med engagerade och kunniga socialarbetare och forskare i flera europeiska länder, det är helt fantastiskt! En utmaning har såklart varit språket, eftersom det pratas spanska, italienska, svenska och engelska i en salig blandning på våra konferenser och möten. Men det är en del av det fina med projektet också, måste jag säga. En annan utmaning för projektet är som alltid tiden. Nu går vi in i sista året och ska leverera de policyrekommendationer, publikationer och nya forskningsprojekt som projektet fått finansiering för. Så det blir ett intensivt 2025.
Hur skulle socionomutbildningen kunna förändras tycker du?
Jag tycker generellt att vår socionomutbildning håller hög kvalitet, men ibland tänker jag att man kan tillgodogöra sig den allra bäst om man har lite arbetslivserfarenhet från området. Kanske borde vi införa ett krav på arbetslivserfarenhet innan man påbörjar socionomutbildningen? Jag tycker också att studenterna både tidigare och mer borde komma i kontakt och prova på det sociala arbetet som inte utförs inom de offentliga organisationerna.