Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hälso- och sjukvårdskurator

Nytt program för socionomer
Vill du bli kurator och arbeta med social och psykosocial hälsa inom hälso- och sjukvården? Utbilda dig till hälso- och sjukvårdskurator och få samtidigt möjlighet att knyta kontakter inom yrkesområdet. Utbildningen är legitimationsgrundande.

Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet vid Lunds universitet är en yrkesinriktad påbyggnadsutbildning på avancerad nivå. Det omfattar 60 högskolepoäng, vilket innebär ett års heltidsstudier. Programmet ges på Campus Helsingborg och studenter antas varje hösttermin.

Utbildningen sker i nära samverkan med yrkesfältet och ger dig kunskaper och färdigheter som förbereder dig för din kommande yrkesroll som hälso- och sjukvårdskurator. Redan i början av utbildningen får du en praktikplacering i en klinisk verksamhet. Där får du delta i samtal med patienter, anhöriga och vårdplaneringsmöten, och utföra ett kvalificerat utredningsarbete som ingår i utbildningen.

Parallellt med din praktik får du fördjupa dig i frågor som rör hälsa, ohälsa, sjukdom och trauman, etiska dilemman och patienters rättigheter. Du får också möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter inom socialt utredningsarbete.

Termin 1

Socialt arbete: Psykosocialt arbete i hälso- och sjukvård, kunskapsområden och professionella villkor, 7,5hp (SAHS01)

Socialt arbete: Hälso- och sjukvårdsjuridik och etiska dilemman, 7,5hp (SAHS02)

Socialt arbete: Utredning, bedömning och behandling,15hp (SAHS03)

Termin 2

Socialt arbete: Samtal och interaktion som metod,15hp (SAHS04)

Socialt arbete: Examensarbete för hälso- och sjukvårdskuratorsexamen, 15 hp (SAHS05)


Behörighet och urval

För att vara behörig till programmet krävs en socionomexamen eller motsvarande, samt Engelska 6/B och Svenska 3/B. Urvalet baseras på arbetslivserfarenhet bestående av antal yrkesverksamma år med professionell människovårdande inriktning efter socionomexamen. Anställningen ska ha omfattat minst 50% av en heltidsanställning.

Framtiden

Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet är legitimationsgrundande och efter avslutad utbildning kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Programmet är forskningsförberedande och ger dig även behörighet att ansöka till forskarutbildning.

Sidansvarig:

Kontakt

Studierektor för avancerad nivå
Leili Laanamets
Tel: 046 - 222 93 78
E-post: leili [dot] laanemets [at] soch [dot] lu [dot] se

Programansvarig
Marianne Larsson Lindahl
E-post: marianne [dot] larsson_lindahl [at] soch [dot] lu [dot] se

Studievägledare
Margaretha Blomgård
E-post: margaretha [dot] blomgard [at] soch [dot] lu [dot] se

Förbokade vägledningssamtal

Ett vägledningssamtal måste bokas i förväg. Skicka mejl för att boka en tid. Ange alltid ditt telefonnummer och berätta kortfattat vilka frågor du har.

E-post: studievagledning [at] soch [dot] lu [dot] se

studentlänkar

Socialhögskolan
Besök: Allhelgona kyrkogata 8, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg