Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att äga sin sexualitet är en mänsklig rättighet - även för den med funktionsnedsättning

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har kommuner, regioner och myndigheter ett ansvar att tillförsäkra rätten till information och stöd kring sexualitet och familjebildning. Men så är ofta inte fallet, skriver Julia Bahner, biträdande lektor på Socialhögskolan i en debattartikel i Altinget.

I debattartikeln beskriver Julia Bahner hur hon i en delstudie kartlagt tio projekt som genomförts av olika civilsamhällesorganisationer under åren 2000–2020. Analysen visar att upplevelser av hinder för att uttrycka sin sexualitet finns på flera plan:

  • Bristande information
  • Psykologiska och emotionella hinder
  • Bristande stöd och regler som hindrar
  • Hinder på olika nivåer skapar en komplex situation

Osäkerhet och låg självkänsla ökar också risken för att bli utsatt för övergrepp, särskilt om man inte fått utbildning eller information om sina rättigheter.