Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Olika villkor och hat mot ledare inom svenska civilsamhället

Vissa ledare inom svenska civilsamhällesorganisationer upplever mycket inflytande i samhället medan andra inte gör det alls. Vissa ifrågasätts och blir utsatta för hat, hot och kränkningar, medan andra inte blir det. Position, ålder, kön och födelseland förklarar delvis vissa av dessa skillnader. Det visar en ny rapport som bland annat undersökt ledarnas erfarenheter, åsikter, roll och position i organisationerna.

Omvälvande när släktingar blir fosterföräldrar

Foto: Shutterstock När ett barn inte kan bo kvar hos sina föräldrar ska en släkting eller annan anhörig i första hand övervägas som familjehemsförälder. Trots bestämmelsen finns i Sverige ingen samlad kunskap om gruppen. En ny avhandling har studerat släktinghemsföräldrarnas situation.

Examensceremonin flyttas till 11 september

Socialhögskolan följer myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen av coronaviruset Covid-19. Examensceremonin för studenter som tar examen våren 2020 flyttas därför till fredagen den 11 september, klockan 11.00.

Minska isoleringen på äldreboenden - se till att det finns surfplattor, wifi och digitala ombud

Skylt med information om besöksförbud på ett äldreboende. Foto av Lars Brundin, Sydsvenskan DEBATT: I en svår tid kan ett enkelt digitalt upplägg innebära både glädje och lättnad för många människor. Det skriver forskarna Tove Harnett, Sofi Fristedt och Håkan Jönson vid Lunds universitet, tillsammans med Eva Wiman, anhörigrådgivare och verksamhetsansvarig vid Malmö anhörigförening.

Socialhögskolans årsbok tar sikte på framtiden

Bildmontage. Illustration föreställande barn av Ulrika Levander och foto av årsbok. Det för socialt arbete alltid lika centrala forskningsområdet barn, familj och välfärd står i fokus när Socialhögskolan nu ger ut sin fjärde årsbok. 2019 blir också ett betydelsefullt år för institutionen, som under året flyttar till nya lokaler. Äntligen samlas forskning, undervisning och verksamhetsstöd under ett och samma tak.

Socialhögskolans brukarråd den 8 april - inställt

På grund av den rådande situationen kring coronaepidemin ställer Socialhögskolan in det inplanerade brukarrådet om digitalisering i socialt arbete den 8 april.

Socialhögskolan i Lund har flyttat

Gamla köket Under sommaren har all verksamhet vid Socialhögskolan i Lund flyttat till Gamla köket i centrala Lund. Den nya gatuadressen är Allhelgona kyrkogata 8, Lund. Socialhögskolans verksamhet och utbildningar i Helsingborg påverkas inte av flytten utan fortsätter som tidigare.

Sökes: doktorand till projekt om åldrande, missbruk och omsorg

Socialhögskolan söker nu en doktorand till ett forskningsprojekt om specialiserad omsorg för äldre med missbruk och komplexa behov.

Socialvetenskaplig tidskrift söker skribenter till temanummer om kritiska sociala arbeten

Socialvetenskaplig tidskrift vill med ett temanummer om kritiska sociala arbeten bjuda in till en diskussion om hur olika kritiska perspektiv kan bidra till att utveckla socialt arbete på ett sätt som gör att socialt arbete blir en kraft för social förändring. För detta temanummer välkomnar de därför bidrag inom ett brett spektrum som sträcker sig över teori, forskningsmetod, etik och praktik, med inriktning mot offentligt såväl som frivilligt socialt arbete.

4,7 miljoner till studie om insatser för äldre missbrukare

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) ger 4 660 000 kronor till ett forskningsprojekt som leds av Socialhögskolans forskare Håkan Jönson och Tove Harnett. Forskningsprojektet ska analysera specialiserade insatser för äldre missbrukare.

Socialhögskolan
Besök: Allhelgona kyrkogata 8, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg