Studenter vinner Socionom-SM 2018

Dalia Salim och Erika Carlsson. Foto: Privat Dalia Salim och Erika Carlsson har vunnit årets Socionom-SM. I år handlade mästerskapet om att lösa ett case kring utmaningar inom socialt rättighetsarbete för barn, arbetssätt och framgångsfaktorer, samt om hur arbetet kan vidareutvecklas.

SoPact får 4 miljoner kronor av Vinnova

SoPact Acceleratorn för samhällsentreprenörer SoPact har beviljats medel av Vinnova. Finansieringsbeslutet innebär att SoPact även i fortsättningen kommer inspirera, stötta och stärka sociala entreprenörer och sociala innovationer med utgångspunkt från Campus Helsingborg.

Europeiskt möte öppnar upp för fler samarbeten

ENSACT-möte 15 oktober 2018. Foto: Patrik Hekkala Ett nytt samarbete ska bygga fler broar mellan yrkesverksamma socialarbetare, brukare, forskare och lärare i socialt arbete. Detta framkom när representanter från den europeiska paraplyorganisation ENSACT träffades vid Socialhögskolan i Lund i oktober.

Forskare ger råd till nästa regering

Den viktigaste kriminalpolitiska insikten är att kriminalpolitiken inte är viktigast. Svaren finns någon annanstans menar fyra forskare.

"Medberoende bör inte bli diagnos"

Omslag till Alkoholrapporten 2018 Medberoende som diagnos saknar vetenskapligt stöd och är inte en lämplig benämning på anhöriga till personer med beroendeproblem, skriver Socialhögskolans Helena Hansson tillsammans med sju andra kliniskt erfarna forskare i tidskriften Alkohol & Narkotika.

Årets första nummer av Socialvetenskaplig tidskrift ute nu

Socialvetenskaplig tidskrift Det nya numret tar upp arbetssituationen för invandrare inom äldreomsorgen, studenters uppfattning om fattigdom, ensamkommande barn och våld mellan ungdomar i nära relationer på internet.

Ny studie ska främja små placerade barns psykiska hälsoutveckling

En liten barnfot framför en skulptur Ulrika Levander och Lupita Svensson har fått forskningsmedel från Stiftelsen Allmänna Barnhuset för ett projekt med titeln En trygg bas – en studie för att främja små placerade barns psykiska hälsoutveckling.

Ovilja att polisanmäla kan bero mer på hegemonisk maskulinitet än rädsla för diskriminering

Närbild på polisemblem på armen på en polis I en studie av Anna Rypi, lektor vid Socialhögskolan, Malin Åkerström och Veronika Burcar Alm söker forskarna svara på varför det hos unga personer med invandrarbakgrund ibland finns ett motstånd mot att polisanmäla när man utsatts för brott.

Socialhögskolan och Malmö universitet ska leda forskarskola för socialarbetare

Socialhögskolans tegelfasad och interiörbild på trappa från Fakulteten för  Hälsa och samhälles trappa i Malmö Forskarskolan är en del av, och finansieras genom, Fortes nationella forskningsprogram för tillämpad välfärd. Tanken är att satsningen ska bidra till en långsiktig kunskapsbyggnad i socialtjänsten.

Håkan Johansson i DN om sommarens skogsbränder

Brinnande skog "Samhället är större än staten" säger Socialhögskolans Håkan Johansson i Dagens Nyheters artikel om frivilligt engagemang i samband med bränderna