Fokus på nationalistiska aktörer i Sydasien

Gruppfoto på deltagare i forskarsymposiet om nationalismer i sydostasien vid Sasnet, Lunds universitet, april 2018 Den 14 och 15 april var Socialhögskolan, i samarbete med Swedish South Asian Studies Network (SASNET), värd för en workshop om nationalism i Sydasien. Dagarna organiserades av Frank Korom från Boston University, Socialhögskolans Jan Magnusson samt Andreas Johansson, ansvarig på SASNET.

Utvärdering av hemlöshetsarbete i Helsingborg klar

Omslag till forskningsrapporten Nytt vin i gamla läglar: Skala upp Bostad först, boendeinflytande och om att identifiera och stötta ”the missing hero” Rapporten "Nytt vin i gamla läglar: Skala upp Bostad först, boendeinflytande och om att identifiera och stötta 'the missing hero'” sammanfattar utvecklingsarbetet som skett av den bostadssociala verksamheten i Helsingborg sedan 2009.

”Äldrefältet kan lära sig av rättighetstänkandet i handikappolitiken”

Tove Harnett är lektor vid Socialhögskolan i Lund. Hon har tillsammans med forskarkolleger från Lund och Linköping producerat en film där de argumenterar för förändringar i LSS-lagen så att även personer över 65 års ålder ska kunna beviljas assistans.

FORSA-priset till Hans Swärd

Professor Hans Swärd. Foto: Kennet Ruona FORSA-priset är en hedersutmärkelse som delas ut vartannat år av Förbundet för forskning i socialt arbete. Årets pris går till Hans Swärd, professor vid Socialhögskolan, för att han bland annat "åstadkommit förbättringar och ett paradigmskifte i sättet att stödja hemlösa som bland annat bidragit till att byta fokus från människan som socialt problem till strukturellt betingade faktorer".

Nytt samverkanstema om boendefrågor för äldre

Illustration om samverkansprojekt Håkan Jönson har i samarbete med äldreforskare från tre andra fakulteter vid Lunds universitet beviljats medel för en samverkanssatsning under 2018-2020.

Formell rättssäkerhet inte allt

Det sociala arbetets kärnvärden riskerar att få stå tillbaka när den professionella rollen alltmer präglas av ökad lagstiftning och administrativ standardisering, är en av Lina Ponnert och Susanna Johanssons slutsatser i en artikel om juridifiering och standardisering i barnavården som publicerats i the British Journal of Social Work.

Stora skillnader i äldreomsorgen

”Det finns så stora skillnader över landet när det gäller äldreomsorgens organisering, omfattning och kvalitet
att Sverige snarare framstår som 290 välfärdskommuner än som en enhetlig välfärdsstat”, skriver forskarna Håkan Jönson och Marta Szebehely (Stockholms universitet) i inledningen till den nya antologin ”Äldreomsorger i Sverige”.

Martin Bergström i tidningen Socionomkarriär

En magasinsida med bild av Martin Bergström Marin Bergström är en av författarna till "Insatser för bättre psykisk och fysisk hälsa hos familjehemsplacerade barn", en rapport som kom från SBU förra året.

Om våld i barnavårdsutredningar

Utbildning och kompetensutveckling är viktigt för att våld ska förstås som ett socialt problem och därmed ett ansvarsområde för socialtjänsten, visar Tina Mattssons forskningsprojekt. Hon har undersökt socialtjänstens arbete med våld i barnavårdutredningar i två olika svenska kommuner.

Håkan Johansson talade om hållbara välfärdsmodeller vid regeringsseminarium

Håkan Johansson på scen på Malmö universitet På tisdagen talade Håkan Johansson, professor vid Socialhögskolan, vid ett seminarium om hållbara välfärdsmodeller i de svenska storstäderna på Malmö universitet.