Nya forskarskolan FYS söker 10 doktorander

Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten Lunds universitet, Malmö universitet, Göteborgs universitet eller Linnéuniversitetet söker 10 doktorander i socialt arbete till Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten. Alla ansökningar administreras i en gemensam utlysning via Lunds universitet och antagning kommer att ske på respektive lärosäte i samråd med de sökande.

Socialhögskolan anställer flera universitetslektorer

Bredgatan 26 Socialhögskolan söker nu minst fem universitetslektorer för att stärka vår undervisning och forskning. Tjänsterna avser tillsvidareanställningar på heltid med tillträde enligt överenskommelse.

Rapport synliggör lärdomar från samverkan med yrkesfältet

Research Reports in Social Work Mycket av den samverkan som görs, varken dokumenteras eller blir synlig. Det kan leda till att tidigare misstag upprepas. Det menar Harald Gegner, Leili Laanemets och Karin Kullberg som skrivit en rapport om samverkan mellan socialtjänsten och lärare/forskare. I rapporten beskriver och analyserar de positiva och negativa faktorer som påverkar samverkan mellan utbildning/forskning och yrkesfält. Målet är att skapa ett gemensamt kunskapssökande som kan utveckla socialt arbete.

Studenter vinner Socionom-SM 2018

Dalia Salim och Erika Carlsson. Foto: Privat Dalia Salim och Erika Carlsson har vunnit årets Socionom-SM. I år handlade mästerskapet om att lösa ett case kring utmaningar inom socialt rättighetsarbete för barn, arbetssätt och framgångsfaktorer, samt om hur arbetet kan vidareutvecklas.

Äldreomsorgens problem kan hänga ihop med dagens finansieringsmodell

Research Reports in Social Work I den senaste Research Reports in Social Work uppmärksammar Per Gunnar Edebalk hur olika problem inom äldreomsorgen kan ha hängt samman med hur den i dagsläget finansieras.

SoPact får 4 miljoner kronor av Vinnova

SoPact Acceleratorn för samhällsentreprenörer SoPact har beviljats medel av Vinnova. Finansieringsbeslutet innebär att SoPact även i fortsättningen kommer inspirera, stötta och stärka sociala entreprenörer och sociala innovationer med utgångspunkt från Campus Helsingborg.

Europeiskt möte öppnar upp för fler samarbeten

ENSACT-möte 15 oktober 2018. Foto: Patrik Hekkala Ett nytt samarbete ska bygga fler broar mellan yrkesverksamma socialarbetare, brukare, forskare och lärare i socialt arbete. Detta framkom när representanter från den europeiska paraplyorganisation ENSACT träffades vid Socialhögskolan i Lund i oktober.

Forskare ger råd till nästa regering

Den viktigaste kriminalpolitiska insikten är att kriminalpolitiken inte är viktigast. Svaren finns någon annanstans menar fyra forskare.

"Medberoende bör inte bli diagnos"

Omslag till Alkoholrapporten 2018 Medberoende som diagnos saknar vetenskapligt stöd och är inte en lämplig benämning på anhöriga till personer med beroendeproblem, skriver Socialhögskolans Helena Hansson tillsammans med sju andra kliniskt erfarna forskare i tidskriften Alkohol & Narkotika.

Årets första nummer av Socialvetenskaplig tidskrift ute nu

Socialvetenskaplig tidskrift Det nya numret tar upp arbetssituationen för invandrare inom äldreomsorgen, studenters uppfattning om fattigdom, ensamkommande barn och våld mellan ungdomar i nära relationer på internet.