Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare, livsmedelssektorn och civilsamhället möts om den ökande mathjälpen i Sverige

Elinn Leo Sandberg på forskarsamtal: “Matsvinn och matfattigdom – ett perfekt äktenskap?”
Marcus Hertz, Göteborgs universitet; Niina Sundin, Sveriges Lantbruksuniversitet; Elinn Leo Sandberg, Socialhögskolan LU och moderator Li Kristjansdottir.

Den 25 april deltog Socialhögskolans Elinn Leo Sandberg i forskarsamtal på konferensen “Matsvinn och social hållbarhet”. Konferensen var den första i sitt slag i Sverige där forskare, livsmedelssektorn och civilsamhället möts för att samtala om den ökande mathjälpen i Sverige.

Elinn Leo Sandberg deltog i ett forskarsamtal med rubriken “Matsvinn och matfattigdom – ett perfekt äktenskap?” tillsammans med Niina Sundin, Sveriges Lantbruksuniversitet och Marcus Herz från Göteborgs universitet.

Konferensen är ett viktigt sammanhang för kunskapsutbyte. Elinn poängterar vikten av tvärvetenskapliga möten och berättar att det var första gången hon satt i en panel tillsammans med en forskare från SLU (Niina Sundin) som studerat den ekologiska hållbarhetsdimensionen av att donera matsvinn. 

Att det är en brännande fråga är tydligt:

- Forskning visar tydligt att mathjälp inte löser fattigdomsfrågan. Mathjälp kan vara en lindring, men det som personer i fattigdom behöver är framför allt högre inkomster, säger Elinn.


Konferensen på Stockholms Stadsmuseum anordnades av organisationen Ätbart som ansvarar för det svenska matbanksnätverket. 
Mer info om organisationen Ätbart: https://atbart.org/