Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Policy brief #1 i forskningsprojekt Skuldtyngd

Illustration. Ögon som ser ledsna ut.

Att människor har ekonomiska skulder, i form av exempelvis studie- och bostadslån, är idag närmast ett normaltillstånd. Vanligtvis antar skuldrelationen en rutinartad form med regelbundna avbetalningar, men det finns situationer där skuldsättningen blir svårhanterlig och närmar sig det som ofta benämns som överskuldsättning. Nu har projekt Skuldtyngd - Unga vuxna och skuldens dimensioner, publicerat sin första Policy brief.

I projektet Skuldtyngd – Unga vuxna och skuldens dimensioner undersöks fenomenet överskuldsättningsproblematik, som ofta grundläggs i unga år. Forskarna erik [dot] eriksson [at] soch [dot] lu [dot] se (Erik Eriksson) och tobias [dot] davidsson [at] socwork [dot] gu [dot] se (Tobias Davidsson) konstaterar att det är centralt att studera ingångarna till överskuldsättning bland unga vuxna, och kommer under tre år att följa ett antal unga vuxna som har problem med skulder. Genom etnografiska intervjuer och etnografiskt material i form av loggböcker och observationer kommer forskarna nära de unga vuxna och de svårigheter de upplever. 

I projektets första Policy brief kan vi läsa att den första omgången intervjuer med unga vuxna är påbörjade. Dessutom har fokusgruppsintervjuer genomförts, med kommunala budget- och skuldrådgivare samt tjänstemän från Kronofogdemyndigheten, för att fånga det professionella perspektivet på fenomenet.

En fördjupad förståelse för fenomenet överskuldsättning, som inkluderar dess sociala och relationella aspekter, kan ge oss möjlighet att hitta nya strategier för att hantera problemen, både på individ- och samhällsnivå. Genom studien hoppas forskarna närma sig ett svar på hur det går att motverka att unga vuxna hamnar i överskuldsättning, liksom vilka samhälleliga insatser som kan stödja unga vuxna att bryta en negativ trend om de redan befinner sig i en skuldsättningsproblematik.