Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studie undersöker hur kön och klass påverkar pensioneringsprocess

Foto. Äldre par med rullator på strandbänk. Foto: Oxana Melis.

Hur påverkar kön, klasstillhörighet och familjesituation pensioneringsprocessen för äldre italienska arbetare? Detta undersöker doktoranden Claudia Di Matteo i sin studie som sammanfattas i en artikel i The Sociological Review.

Claudia Di Matteos studie handlar om italienska äldre arbetare som går i pension. De går in i en ny fas i livet och blir pensionärer. Beslutet att gå i pension såväl som anpassningarna till livet som pensionär är en dynamisk process som varje person upplever olika.

I detta sammanhang är syftet med studien att förstå hur skillnader mellan män och kvinnor med olika utbildningsnivå, inkomst och familjesituation påverkade deras beslut att gå i pension och hur de upplevde övergångsfasen.