Forskarskola för yrkesverksamma i socialtjänsten

Ett samarbete mellan Lunds universitet, Malmö universitet, Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) har beviljat medel för en forskarskola för yrkesverksamma i socialtjänsten. Den är del av forskningsprogrammet om tillämpad välfärd och syftar till att långsiktigt bidra till kunskapsuppbyggnad inom socialtjänsten. Forskarskolans inriktning ska svara mot prioriterade kunskapsbehov inom socialtjänsten.

Utbildningen ska ge yrkesverksamma personer i socialtjänsten möjligheten att uppnå en licentiatexamen inom fyra år. Första antagning kommer att ske under våren 2019 med studiestart 1 september 2019. Tio personer kommer att antas, fördelade på de fyra lärosätena.

Studierna sker på halvfart och resterande tid förväntas den sökande jobba vidare i sitt arbete inom socialtjänsten. Grundkriterierna för antagning är behörighet för forskarutbildning, vilket bland annat innebär meriter motsvarande magister- eller masterexamen, samt anställning i socialtjänsten. Antagning ska ske i nära samarbete med arbetsgivarna. Forskarskolan betalar halva lönen för forskarstudierna, dvs. 25 % av en heltid, resterande lönekostnader betalar arbetsgivaren.

Mer detaljerad information kommer att presenteras när forskarskolan startar i december 2018.

Tidsplan år 1

• December 2018: Forskarskolan startar, informationsmaterial produceras och börjar spridas.
  • Vårterminen 2019: Informationsspridning och första antagningsprocess.
  • Höstterminen 2019: Första gruppen, tio doktorander, startar sina studier.

Forskarskola för yrkesverksamma i socialtjänsten

Sidansvarig:

Kerstin Svensson
046 2220461
kerstin [dot] svensson [at] soch [dot] lu [dot] se

Malmö universitet
Lars Plantin
lars [dot] plantin [at] mau [dot] se

Linnéuniversitetet
Torbjörn Forkby
torbjorn [dot] forkby [at] lnu [dot] se

Anette Skårner
anette [dot] skarner [at] socwork [dot] gu [dot] se

Om forskarutbildningen

1. Ska leda till en licentiatexamen på fyra år.
  2. Bedrivs på deltid för att forskarstuderanden ska kunna fortsätta vara yrkesverksamma under studietiden.
  3. Forskningen ska ligga nära socialtjänstens verksamhet och svara mot behov som finns i praktiken.

Vem kan söka?

Grundkriterierna för antagning till forskarskolan är anställning inom socialtjänsten samt behörighet för forskarutbildning, vilket bland annat innebär meriter motsvarande magister- eller masterexamen.