Bostad först
Universitetets lösning på hemlöshetsfrågan
Forskare vid Socialhögskolan arbetar för att ändra riktning i den svenska hemlöshetspolitiken. De vill komma bort från systemet med boendetrappor som de flesta svenska kommuner använder sig av idag. Man menar att systemet som innebär att den hemlöse får kvalificera sig till ett eget boende genom att klättra uppåt i boendehierarkin – från natthärbärge och olika korttidsboenden till eget förstahandskontrakt - snarare stjälper än hjälper den bostadslöse.
Den metod som Socialhögskolan i Lund förespråkar innebär att man först ska få en egen bostad, därefter massiva hjälpinsatser. Metoden kallas ”bostad först” och går ut på att en egen bostad är en grundtrygghet som den hemlöse behöver för att kunna ta itu med sina problem. Den har testats i andra länder, bland annat i USA, Tyskland och Finland. Och resultaten har varit goda i de försök som utvärderats av i New York och Hannover – ca 90 procent av de som fått en bostad i kombination med intensiv rehabilitering har lyckats behålla sina kontrakt.
Men för att ändra på den rådande hemlöshetspolitiken krävs ett brett samarbete mellan forskare, politiker, olika myndigheter, näringsliv, intresseorganisationer, bostadsföretag och brukare. Syftet med detta är:
- Att stärka rätten till en egen bostad för de hemlösa
- Att skapa en samsyn om bostadens betydelse
- Att se hemlösheten som ett komplext problem som kräver differentierade åtgärder och bygger på metoder som har stöd av vetenskap och beprövad praktik
- Att ge ett samordnat och individanpassad stöd under frivilliga former till dem som får en egen bostad.
- Att arbeta med brukarmedverkan
För att lyckas att komma tillrätta med problemet krävs:
- Att stoppa tillflödet till hemlösheten
- Att mobilisera stöd och informera för att komma tillrätta med många av myterna som florerar
- Att arbeta så de hemlösa kan få och behålla bostäder
- Att arbeta efter en kvarboendeprincip
- Att målmedvetet arbeta för att härbärgen och olika trappstegsalternativ ersätts av ordinära boenden
Idag har drygt 20 svenska kommuner, däribland Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Örebro implementerat Bostad först-modellen i sitt arbete mot hemlöshet. Flera kommuner som Norrköping och Karlskrona håller på att starta upp en Bostad först-verksamhet.
Donationer
Lunds universitet tar emot donationer till Socialhögskolan som driver och utbildar om arbetssättet ”Bostad först”, Plusgiro 5 89 93-7 eller bankgiro 830-6599. Märk gåvan ”Bostad först”
Kontakt
Hemlöshet och Bostad först
Marcus Knutagård
Universitetslektor | Docent
Arne Kristiansen
Universitetslektor | Docent
Hans Swärd
Professor
Brukarmedverkan
Cecilia Heule
Universitetsadjunkt
Publicerat
Forskning i korthet: Hemlöshet. Juni 2020. (presentation) Marcus Knutagård, Arne Kristiansen, Kjell Larsson, Ingrid Sahlin
Forskning i korthet: Hemlöshet. Juni 2020. (publikation, PDF) Marcus Knutagård, Arne Kristiansen, Kjell Larsson, Ingrid Sahlin
Bostad först. En handbok. Av Nicholas Pleace. Maj 2018 (PDF - 3,2 MB)
SKL:s specialskrift om Bostad först (februari 2015)
The Finnish Homelessness Strategy – An International Review (februari 2015)
"Not by the Book: The Emergence and Translation of Housing First in Sweden", i European Journal of Homelessness , Volume 7, No. 1, August 2013, Marcus Knutagård och Arne Kristiansen.
"Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig och det är man ju inte van vid… – bostad först ur de boendes perspektiv", Working Paper serien 2012:4, Socialhögskolan, Lund, Arne Kristiansen och Anna Espmarker.