Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom som snuva, hosta eller feber att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du avstå från att röra dig på universitetsområdet. - Klicka här för att dölja meddelandetFolkhälsomyndighetenuppmanarallamedsymtomsomsnuva,hostaellerfeberattstannahemmaochavståsocialakontaktersomriskerarattspridasmitta.Ävenomdubarakännerdiglitesjukskaduavståfrånattröradigpåuniversitetsområdet.

Italian and Nordic social workers’ assessments of families with children at risk

Författare:
  • Paolo Guidi
  • Anna Meeuwisse
  • Roberto Scaramuzzino
Publiceringsår: 2015
Språk: Engelska
Publikation/Tidskrift/Serie: Nordic Social Work Research
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Taylor & Francis
Ytterligare information: First published Online, 03 November 2015

Abstract english

The question of how social workers view child welfare problems and what are seen as appropriate interventions has been subject of debate and research the last decades. The aim of the study is to investigate how different child welfare models influence social workers’ assessment of cases involving children at risk. This is done by identifying differences and similarities between Nordic and Italian social workers’ assessments regarding the levels of intervention, their line of reasoning and the types of intervention proposed. A recent comparative study of social workers’ assessment in four Nordic countries reveals a tendency to apply a common model in social work with children and families. The data for this study, collected through a qualitative vignette study involving 18 Italian social workers, are compared with the results of the Nordic study. The analysis displays certain differences between Italian and Nordic social workers’ assessments, in particular with adolescents, but also indicates similar approaches with babies and children. The similarities in the assessment of Nordic and Italian social workers, especially in the line of reasoning, indicate a common professional base of values and knowledge among social workers working with families. The study also shows that child welfare models, as institutional factors, actually influence social workers’ assessment of cases involving children at risk, when it comes to level of intervention and intervention proposed. Such influence seems to be mediated by meso-level organisational factors related to how social work with children at risk is organised.

• Social Work
  • social work assessment