Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Avhandling vidgar bilden av ungas vardag på landsbygden

Omslagsillustration: Sarah Katarina Hirani. Bild på Christel Avendal. Foto: Privat.

Unga på landsbygden ses lida av allt från utanförskap, bristande tillgång till social service och dåliga kommunikationer. Christel Avendal bryter mot denna och liknade problembeskrivningar. Istället visar hon i sin avhandling hur unga på landet gör den gråa vardagen till något särskilt, meningsfullt och roligt – till ”förhöjd vardaglighet”.

Avhandlingen visar att vi behöver uppmärksamma vardagen och att vi emellanåt behöver komma bort från problembilderna som ofta förekommer inom socialt arbete och liknande praktikområden.

− När socialt arbete enbart fokuserar på problem får vi en väldigt ensidig och kringskuren bild av människor. Om vi istället försöker förstå människors vardagsliv i bredare bemärkelse, så får vi en mer komplex och fylligare bild, säger Christel Avendal.

Christel Avendal har intervjuat och observerat en grupp tolv- till fjortonåringar i en liten by på landsbygden för att kunna skildra deras vardag. Hon tittar också närmare på vuxnas arbete med unga i byn. Det som förvånade Christel Avendal när hon gjorde sin etnografiska studie var att vuxna som jobbar med unga och unga själva gav olika beskrivningar av ungas vardag i byn.

− Det som överraskade mig var att de vuxna som jobbade med unga i stor utsträckning fokuserade på problem och inte andra faktorer. Det vill säga att de var bekymrade för hur de unga hade det. Men att de unga istället fokuserade på sådant som gör vardagen rolig, innehållsrik och meningsfull, säger Christel Avendal som myntat begreppet förhöjd vardaglighet. Begreppet fångar de stunder då vardagen görs mer innehållsrik, meningsfull och roligare än vanligt.

Enligt Christel Avendal går det inte att dela in ungas aktiviteter i sysslor som skapar förhöjd vardaglighet och de som inte gör det. Samma aktiviteter som kan ge mening och innehåll till vardagen kan också vara svåra och utmanande.

− I avhandlingen strävar jag efter att skildra vardagen som de unga i byn på landsbygden framställer den. För dem liksom för människor i allmänhet återfinns glädje sida vid sida med svårigheter och tristess, säger Christel Avendal.

Avhandlingen visar också på den mängd kunskap som ryms i de ungas vardagsliv och deras vardagliga aktiviteter, samt hur osynlig denna kunskap är − både för de unga själva och för andra runt omkring dem.

− Genom att förstå vardagslivet får vi även kunskap som är viktig när vi vill hjälpa och kunna utforma interventioner som är till gagn för människor. Interventioner behöver ju utgå från vardagen. Människor lever ju inte sina problem, utan i sin vardag. Och att förstå vardagen är ju grundläggande när man vill hjälpa nån, säger Christel Avendal.

Förhöjd vardaglighet: Unga på landsbygden gör vardag Christel Avendal.