Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sociala problem föregår ofta skuldsättning hos unga

Foto: Dylan Gillis, Unsplash. Laptop med utslängda kreditkort framför.
Foto: Dylan Gillis, Unsplash

Ofta börjar det med något litet – som en pizza för hundra kronor köpt på kredit. Socialhögskolans Erik Eriksson har tillsammans med kollegan Tobias Davidsson (GU) påbörjat studien som ska ta reda på varför unga hamnar hos Kronofogden och hur det påverkar dem.
– Det finns en föreställning om att lyxkonsumtion ligger bakom skulder, men ofta handlar det egentligen om fattigdom, säger de.

Forskarna följer under tre år 18 personer mellan 18 och 25 år som har hamnat hos Kronofogden. Hittills har de genomfört en första omgång djupintervjuer.

Mönstret som framkommit i de preliminära resultaten är enligt Davidsson ganska mörkt.

– Vi hade en uppfattning i början att det här är något som måste förstås och hanteras som ett socialt problem. Men vi hade inte riktigt förstått hur mycket sociala problem som föregått skulderna.