Sökes: barnombud
Om möjligheter att stärka barns delaktighet och trygghet i kontakten med sociala myndigheter
I forskningsprojektet Sökes: barnombud undersöks hur barnombud från barnrättsorganisationer beskriver sitt arbete – och vad vi kan lära oss av deras erfarenheter och de utmaningar som det rymmer.
Bakgrund
Studien Sökes: barnombud tar avstamp i forskning som påvisar diverse utmaningar med att förverkliga ett barnrättsbaserat socialt arbete i praktiken. Exempelvis finns studier som visar att barns röster och delaktighet i socialtjänstens arbete med utsatta barn tenderar att minskas i varje steg av en barnavårdsutredning, och att insatser oftast tillsätts utifrån de vuxnas problemformuleringar och behov (Heimer, Näsman & Palme 2018). FN:s barnrättskommitté har också riktat skarp kritik mot att barns uppfattningar inte tas tillvara på ett tillfredsställande sätt inom svensk socialtjänst (Barnrättskommittén 2015). Att barn i utsatta livssituationer – trots sin resurssvaghet och beroendeställning – ofta beskriver att deras berättelser inte tas på allvar i myndighetssammanhang, är något som återkommande även har påpekats i svensk barnavårdsforskning (se t.ex. Singer 2012; Hultman & Cederborg 2013; Hyvönen & Alexanderson, 2014; Brunnberg & Visser-Schuurman 2015).
För att stötta barn i deras kontakt med myndigheter erbjuder flera svenska barnrättsorganisationer idag stöd till barn genom ett barnombud. Rollen innebär att ombuden stödjer enskilda barn i kontakten med sociala myndigheter i syfte att stärka barnens röster och rättigheter i beslut som berör barnen. Begreppet barnombud används även i andra sammanhang, till exempel inom psykiatrin för den funktion som har utvecklats för att tillgodose barns rättigheter som anhöriga enligt hälso- och sjukvårdslagen (Östman & Afzelius 2008). Det används också inom kriminalvården, i arbetet med att säkerställa barns rätt till kontakt med frihetsberövade föräldrar (www.kriminalvarden.se).
Barnombudsfunktionen är än så länge ett relativt nytt och marginellt fenomen i Sverige, och det saknas i stor utsträckning svensk forskning om fristående barnombud inom civilsamhället och deras funktion. Behovet av att inrätta oberoende barnombud har däremot lyfts fram i flera statliga utredningar (Barnrättighetsutredningen 2016; Framtidens socialtjänst 2021) – och på uppdrag av regeringen ser en särskild utredare nu över möjligheten att stödja en etablering av barnombud inom det svenska civilsamhället (Kommittédirektiv 2022:35).
Syfte
I forskningsprojektet Sökes: barnombud undersöks hur barnombud från barnrättsorganisationer beskriver sitt arbete – och vad vi kan lära oss av deras erfarenheter och de utmaningar som det rymmer. Studiens syfte är att utveckla empirisk och teoretisk kunskap om barnombudens praktik och därigenom diskutera möjliga sätt att stärka rättigheter för barn i socialt utsatta livssituationer och förverkliga en barnrättsbaserad praktik i socialt arbete.
Metod
Studiens empiriska material består av kvalitativa djupintervjuer med barnombud i svenska barnrättsorganisationer. Intervjuerna genomförs med utgångspunkt i de frågor projektet har om barnombudsfunktionen och vilka implikationer som barnombudens samlade kunskap och erfarenhet kan ge. Projektet är huvudsakligen induktivt drivet, vilket innebär att mönster i insamlad empiri ligger till grund för teorival under analysarbetets gång. Forskningen tar dock avstamp i barndomssociologisk teoribildning, som har ett särskilt analytiskt intresse för skiftande syner på barns position och plats i samhället. Rådgivande yttrande har inhämtats från Etikprövningsmyndigheten inför projektstart.
Kontakt
Projektledare och forskare:
Ulrika Levander, fil dr i Socialt arbete
ulrika [dot] levander [at] soch [dot] lu [dot] se (ulrika[dot]levander[at]soch[dot]lu[dot]se)
046–222 94 28
Projektinformation
Pågående: 2023-05-12