FORSA-priset till Hans Swärd

FORSA-priset är en hedersutmärkelse som delas ut vartannat år av Förbundet för forskning i socialt arbete. Årets pris går till Hans Swärd, professor vid Socialhögskolan, för att han bland annat "åstadkommit förbättringar och ett paradigmskifte i sättet att stödja hemlösa som bland annat bidragit till att byta fokus från människan som socialt problem till strukturellt betingade faktorer".
Professor Hans Swärd. Foto: Kennet Ruona

Docent Alexandru Panican, ordförande för FORSA, informerar att professor Hans Swärd har tilldelats FORSA-priset med följande motivering:

"Med långvarigt engagemang har professor Hans Swärd under flera decennier intresserat sig för de mest utsatta i samhället och deras livsbetingelser. Genom den forskning i socialt arbete som Hans Swärd har bedrivit har han åstadkommit förbättringar och ett paradigmskifte i sättet att stödja hemlösa som bland annat bidragit till att byta fokus från människan som socialt problem till strukturellt betingade faktorer som orsakar hemlöshet. Hans Swärd har ett brett engagemang i socialt arbete och socialpolitik, han har bidragit med mycket värdefull kunskap om den kantstötta välfärden."

FORSA

Förbundet för forskning i socialt arbete delar ut ett pris vartannat år. Priset instiftades av FORSA för att "stimulera och uppmuntra kunskapsutveckling och forskning inom den sociala sektorn. Det är ett uttryck för den erkänsla, som praktik, utbildning och forskning vill ge enskilda eller grupper av personer, som gjort förtjänstfulla insatser för kunskapsutvecklingen inom det sociala arbetets område inom välfärdssektorn".