Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forte-anslag till projekt om Individual Placement and Support (IPS) för personer med missbruk

Vägskyltar Hope och One Way.

De som berörs av forskningen behöver bli aktiva i forskningsprocessen, från ax till limpa. Därför kommer forskarna i CEPI, kommuner och regioner samt Verdandi slå sina kloka huvuden ihop för att samskapa ett projekt med sikte på ett hållbart arbetsliv för personer med beroende med missbruk. Socialhögskolans Marcus Knutagård är en av forskarna.

Idag saknas forskning om hur vi på bästa sätt kan ge stöd till arbete för personer som är beroende och missbruk, en grupp som är starkt underrepresenterad på arbetsmarknaden idag. Det vill CEPI tillsammans med kommun, hälso- och sjukvård samt brukarföreningen Verdandi förändra. 

Syftet med projektet är att utveckla ny kunskap om stöd till arbete enligt IPS (Individual Placement and Support) har effekt på arbetsåtergång (anställning), missbruk och hälsa för målgruppen jämfört med befintliga insatser. Forskarna i projektet ska också utveckla kunskap om samproduktion av forskning, professionell expertis och erfarenhetskompetens kopplat till allt från planeringen och genomförandet till färdigställandet av en randomiserad kontrollerad studie samt implementeringen av IPS på arbetsplatsen.

Projektet genomförs under tre år (2023-2026).