Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Lägg avimplementering till dina nyårslöften”

Professor Verner Denvall. Foto: Anders Denvall.
Professor Verner Denvall. Foto: Anders Denvall.

Se till att din verksamhet slutar använda förlegade arbetsmetoder, uppmanar professor Verner Denvall, Socialhögskolan, som forskat om svårigheten för organisationer att fasa ut etablerade arbetssätt, i ett inlägg i Dagens samhälle.

I en Take away-studie har Verner Denvall med kolleger undersökt varför det är så svårt att fasa ut etablerade arbetsmetoder när det finns bättre nya alternativ. Forskarna har slagits av att organisationer hellre gör tillägg än städar bort det gamla. Det hela liknar en plusmeny där man ständigt frestas till nya tillägg (mera resurser, ökad utbildning, nya metoder, ny teknik, fler administratörer med mera) och samtidigt behåller det gamla.

Resultaten visar att organisationerna saknar strategier för systematisk utfasning. Implementering är man bekant med och det satsas stora resurser på att lägga till och införa nytt. Men att medvetet agera i termer av utfasning är något nytt.

Implementeringsforskningen har visat att det krävs kunskap hos medarbetare, förmåga hos organisationer och tillräckliga motiv för att driva utfasning. Medarbetare, chefer och politiker borde lägga till avimplementering bland sina nyårslöften.