Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bostad först i nationell hemlöshetsstrategi

Många personer i hemlöshet i Stockholm tillbringar tid på Centralstationen. Den stänger dock ett antal timmar på natten. Foto: Leo Cuellar
Många personer i hemlöshet i Stockholm tillbringar tid på Centralstationen. Den stänger dock ett antal timmar på natten. Foto: Leo Cuellar

I flera år har forskare vid Socialhögskolan studerat effekterna av svensk bostads- och hemlöshetspolitik. Marcus Knutagård är en av dem som studerar genomförandet av Bostad först i Sverige. Här intervjuas han i tidningen Socialpolitik.

Forskningen visar att om en människa i hemlöshet får en egen bostad är de flesta så angelägna om att få behålla denna bostad att de av egen kraft försöker få ordning på sitt liv och missbruk. Bostad först är ofta både billigare och värdigare för individen och samhället än behandlingshem och stödboenden.

2022 fick Sverige en ny nationell hemlöshetsstrategi där Bostad först är med som en viktig del. Socialstyrelsen delar i år ut 70 miljoner för att främja utvecklingen av Bostad först.

- Mycket tyder på att bostad är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna arbeta, säger Marcus Knutagård i en intervju i Socialpolitik.