Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny antologi inspirerar till teoretiskt tänkande och teorianvändning i socialt arbete

Omslag, Teorier för socialt arbete.

I dagarna kom Em Anderssons och Tina Mattssons (red) antologi Teorier för socialt arbete ut. Böckerna i två volymer lyfter på ett pedagogiskt sätt fram teorier och begrepp inom socialt arbete, genom att presentera olika teoretiker. De är användbara för att visa hur teorier kan fungera som redskap för att förstå till exempel sociala problemområden.

I dagarna kom Em Anderssons och Tina Mattssons (red) antologi Teorier för socialt arbete ut. Böckerna består av två volymer, där det i den första; Strukturell ojämlikhet och samhällen i förändring, presenteras tretton teoretiker som undersöker hur samhälleliga och organisatoriska förutsättningar bidrar till att forma människors liv. I del två; Normalitet, förkroppsligad erfarenhet och motstånd, presenteras tretton teoretiker vars teorier belyser hur människor samt sociala interaktioner formas genom samhällets normer och ojämlikhetsstrukturer. Urvalet fokuserar på teoretiker som hjälper oss att tänka kring människors livsvillkor i ljuset av samhällets maktrelationer.

- Vi har länge sett ett behov av böcker som på ett pedagogiskt sätt lyfter fram teorier och begrepp genom att ta utgångspunkt i presentation av olika teoretiker. Sådana böcker är användbara för att visa hur teorier kan fungera som redskap för att förstå till exempel sociala problemområden, säger Em och Tina.

Böckerna vänder sig i första hand till studenter i socialt arbete på grund- och avancerad nivå, men de är användbara också inom andra ämnen som handlar om människors levnadsvillkor och sociala problemområden.

-  Den här typen av böcker finns i andra ämnen, men inte i socialt arbete, och det är något både vi och kapitelförfattarna saknat i undervisningen, fortsätter de.

Böckerna är utgivna på Gleerups, som skriver att de är skrivna av  "...de främsta författarna och forskarna inom området". Det gläder oss!